Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου
Υλικά (για 1 πίτα)
1 συσκευασία Χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
800 γρ. σπανάκι
200 γρ. σέσκουλα
200 γρ. άγρια χόρτα
2 μεσαία κρεμμύδια
2 μεσαία πράσα
1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
3 αυγά
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μυρώνια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1/3 ματσάκι φύλλα δυόσμου
300 γρ. φέτα
4 κ.σ γλυκό τραχανά ή σιμιγδάλι
1 1/2 φλ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά όλα τα πράσινα χορταρικά. Από τα σέσκουλα βγάζουμε τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και ολόκληρα τα άγρια χόρτα.
Τοποθετούμε το σπανάκι και τα φύλλα από τα σέσκουλα σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε 3 κτς. αλάτι ψιλό. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ζουλάμε με δύναμη τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν ελαφρώς τα ζουμιά τους. Τα αφήνουμε να σταθούν για 10-15 λεπτά έτσι ώστε να βγάλουν περισσότερα υγρά.
Προθερμαίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία (6-8). Στη συνέχεια προσθέτουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι , το πράσο και το σκόρδο και τσιγαρίζουμε μέχρι να ‘ιδρώσουν’ αρκετά για 3-4’ . Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κοτσάνια από τα σέσκουλα και τα άγρια χόρτα και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθούν περίπου για 4’-5’ ακόμη. Αφήνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα να κρυώσει.
Με τα χέρια μας στύβουμε πολύ καλά το σπανάκι και τα σέσκουλα από την λεκάνη με το αλάτι και με ένα μαχαίρι τα κόβουμε αφού τα έχουμε κάνει μικρές μπάλες 2-3 φορές. Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα που έχει κρυώσει και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, το τραχανά (για να απορροφήσει ανεπιθύμητα υγρά που θα πανιάσουν το φύλλο μας), τρίβουμε σε χοντρά κομμάτια τη φέτα, τον άνηθο, τον δυόσμο, τη μισή κούπα λάδι και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Τέλος προσθέτουμε τα αυγά και ομογενοποιούμε καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180 βαθμούς στον αέρα.
Παράλληλα λαδώνουμε ένα ταψί 30Χ40 και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο κατά μήκος έτσι ώστε να προεξέχει ελαφρώς από τη μια πλευρά. Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο έτσι ώστε να προεξέχει ελαφρώς από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και τοποθετούμε το 3ο φύλλο σταυρωτά στα άλλα 2. Επαναλαμβάνουμε το λάδωμα και τοποθετούμε το 4ο φύλλο μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε τη γέμιση και πιέζουμε καλά για να βγάλουμε πιθανό αέρα που έχει εγκλωβιστεί ενδιάμεσα. Συνεχίζουμε τοποθετώντας άλλο ένα φύλλο πάνω από την γέμιση το οποίο έχουμε διπλώσει στην μέση. Τελειώνουμε με το τελευταίο φύλλο το οποίο και τοποθετούμε κανονικά έτσι ώστε να πιάνει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα αφού πρώτα τις έχουμε λαδώσει και με ένα μαχαίρι χαράσσουμε επιφανειακά τη πίτα.
Ψήνουμε για 55’ με 1 ώρα ή έως ότου η πίτα να έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να κουνιέται μέσα στο ταψί.
#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros