Μια συνταγή του Νίκου Θωμά
ΥΛΙΚΑ
Σέλα Αρνί
Θυμάρι
Σκόρδο
Μπούκοβο
Αλάτι
Πιπέρι
ΖΩΜΟΣ
1 Κρεμμύδι
1 Καρότο
Κόκκαλα
Πράσο
Κόκκινο κρασί
Κανέλα
Δάφνη
Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Μαρινάρουμε το αρνί με θυμάρι, σκόρδο, μπούκοβο και ελαιόλαδο.
• Δένουμε με σπάγγο, κλείνουμε σε σακούλα vacuum και ψήνουμε για 30΄στους 60ο στο ρόνερ.
• Τοποθετούμε τα κόκκαλα μαζί με τη μιρεπουά στον φούρνο, τα καίμε, τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα, σβήνουμε με κρασί.
• Προσθέτουμε το νερό, τη δάφνη και την κανέλα.
• Το αφήνουμε να κατέβει.
Για το τελείωμα:
• Σε ένα τηγάνι, δίνουμε χρώμα στο αρνί από τη μεριά της πέτσας και στήνουμε πιάτο.
ΚΟΚΑΡΙ
1 τμχ. Κοκάρι
Ζωμός Αρνιού
Βούτυρο
Κινόα Κόκκινη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σουρώνουμε τον ζωμό και προσθέτουμε αλάτι, βούτυρο και μαγειρεύουμε το κοκάρι.
• Μπλεντάρουμε την κινόα για 5΄, την στραγγίζουμε πολύ καλά και την τηγανίζουμε.
• Σουρώνουμε και στεγνώνουμε καλά.
ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΦΕ
400 γρ. Βούτυρο
200 γρ. Καφές κόκκοι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε μια γαλατιέρα, προσθέτουμε το βούτυρο με τους κόκκους καφέ και δίνουμε μια βράση για περίπου ένα τέταρτο σε χαμηλή φωτιά.
• Κάνουμε ινφιούζ για άλλο ένα τέταρτο, σκεπάζοντας με μεμβράνη.
• Σουρώνουμε με φίτρο καφέ.
ΠΟΥΡΕΣ ΕΣΑΛΟΤ
Εσαλότ
Πόρτο
Θυμάρι
Σκόρδο
Βούτυρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα εσαλότ.
• Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μαζί με 1 σκόρδο και θυμάρι.
• Σβήνουμε με πόρτο και αφήνουμε να μαγειρευτεί πολύ καλά, μέχρι να πιει τα υγρά του.
• Αφαιρούμε το σκόρδο και το θυμάρι και τα χτυπάμε στον κάδο του μπίμερ.
• Τα περνάμε από σίτα και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι.
ΚΕΤΣΑΠ
Καρότα
Πράσινο μήλο
Σπόροι Κόλιανδρου
Πετιμέζι
worcestershire sauce
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα καρότα και το μήλο, τα τοποθετούμε στον φούρνο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να βγάλουν τα σάκχαρά τους.
• Τοστάρουμε τους σπόρους κόλιανδρου και μόλις είναι έτοιμα τα καρότα και τα μήλα, τα τοποθετούμε στον κάδο του μπίμερ.
• Προσθέτουμε το πετιμέζι και την worcestershire sauce και διορθώνουμε την υφή του με ζεστό νερό.
• Προσθέτουμε αλάτι.
ΣΑΛΣΙΦΙ
Βούτυρο καφέ
Σαλσιφί
Cocoa nibs
Αυγοτάραχο τριμ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Καθαρίζουμε το σαλσιφί και κόβουμε 2 στίκς και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά με το βούτυρο καφέ.
• Μόλις βγουν, πανάρουμε με αυγοτάραχο και cocoa nibs.
ΟΛΛΑΝΔΕΖ
2 κρόκοι
0,5 κ.γ. μουστάρδα
0,5 κ.γ. ξύδι
1 κ.γ. εστραγκόν
Βούτυρο καφέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
• Σε μια μπασίνα μπεν μαρί, τοποθετούμε τους κρόκους, τη μουστάρδα, το εστραγκόν και το ξύδι.
• Χτυπάμε και προσθέτουμε αργά το βούτυρο, μέχρι να δέσει.
• Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
#MasterChefGR #StarChannelTv
MasterChef4 Δευτέρα – Τετάρτη, στις 21:00 και MasterClass Κυριακή στις 17:45, στο Star!
Facebook: https://goo.gl/xuGs8C
Twitter: https://goo.gl/LTtZSG
Instagram: https://goo.gl/tNopkn