Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου
Υλικα
Για τα μήλα
300 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
100 γρ βούτυρο
3 ξυλάκια κανέλας
3-4 τμχ αστεροειδή γλυκάνισο
4-5 καρφάκια γαρύφαλλο
18-20 κόκκινα μήλα
Για τη ζύμη 1η επιλογή: Μπισκοτένια γέυση (pate sable)
300 γρ. αλεύρι
120 γρ. βούτυρο
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1 πρέζα αλάτι
2 μεγάλα αυγά
Για τη ζύμη 2η επιλογή: Ουδέτερη Γεύση Ζύμης (pate brise)
300 γρ. αλεύρι
180 γρ. βούτυρο (παγωμένο)
1 πρέζα αλάτι
5 γρ ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αυγό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
Διαλέγουμε πως θελουμε να είναι η ζύμη μας. Για πιο μπισκοτένια και τραγανή γεύση επιλέγουμε τη 1η επιλογή. Αν θέλουμε λίγο πιο άγλυκη ζύμη επιλέγουμε τη 2η επιλογή η οποία όμως είναι λίγο πιο εύθραυστη.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το παγωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη άχνη και το αλάτι και με τις άκρες των δακτύλων μας τα αναμειγνύουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε αυτή τη διαδικασία στον κάδο του μίξερ με το εργαλείο για τις ζύμες.
Μόλις το μείγμα έχει ενσωματωθεί και ‘δέσει΄μεταξύ του, προσθέτουμε το αυγό και ενσωματώνουμε.
Σχηματίζουμε μία μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 30’- 1 ώρα να σφίξει.
2
ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
Καθαρίζουμε όλα τα μήλα και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ (δεν μας πειράζει αν μαυρίσουν). Κόβουμε στη μέση και στη συνέχεια με ένα parisienne ή ένα μικρό κουτάλι αφαιρούμε τα κουκούτσια και με ένα μικρό μαχαίρι καθαρίζουμε τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια κόβουμε το κάθε μισό στη μέση έτσι ώστε να έχουμε τέσσερα κομμάτια από το κάθε μήλο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς, στη κάτω αντίσταση και αέρα. Αν ο φούρνος μας δεν έχει αυτό το συνδυασμό βάζουμε είτε την κάτω αντίσταση είτε πάνω κάτω αντίσταση.
Σε ένα ταψί 25 Χ 30 πασπαλίζουμε τη ζάχαρη διαμοιράζουμε το βούτυρο σε όλη την επιφάνεια, όπως επίσης και όλα τα μπαχαρικά.
Ξεκινώντας από την άκρη του ταψιού στοιβάζουμε κάθετα (όρθια δηλαδή) όλα τα μήλα μέχρι να σφηνώσουν καλά μεταξύ τους και να μην κουνιούνται καθόλου. Σε αυτό το σημείο θα μας έχουν μείνει περίπου 10 με 12 κομμάτια μήλου τα οποία τα κρατάμε για την συνέχεια.
Μεταφέρουμε το ταψί στο φούρνο και το βάζουμε να ακουμπάει απευθείας πάνω στο πάτο. Ψήνουμε τα μήλα για 40-45 λεπτά. Περίπου στο μισό χρόνο (20-25) ελέγχουμε αν έχουν αρχίσει να βγάζουν τα υγρά τους και με τα μήλα που μας έχουν περισσέψει, συμπληρώνουμε τα κενά που θα έχουν δημιουργηθεί έτσι ώστε τα μήλα να είναι και πάλι σφιχτά μεταξύ τους στο ταψί.
Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αδειάζουμε με προσοχή όλα τα υγρά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό σε μία κατσαρόλα. Δίνουμε μία βράση και στη συνέχεια σιγοβράζουμε περίπου για 10 -15 λεπτά μέχρι η καραμέλα να έχει πάρει ένα βαθύ σκούρο χρώμα. Σε αυτό το σημείο περιχύνουμε αμέσως την καραμέλα πάνω από τα μήλα στο ταψί και με τη βοήθεια μίας πλαστικής σπάτουλας ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) παίρνουμε όλη την καραμέλα που έχει μείνει στο σκεύος.
3
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Αλευρώνουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη στο παραλληλόγραμμο μέγεθος του μικρού ταψιού που ψήνουμε τα μήλα. Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και τον δυναμώνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα. Τοποθετούμε τη ζύμη πάνω από τα μήλα και με ένα πιρούνι σπρώχνουμε τα άκρα της ζύμης προς τα μέσα.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι η ζύμη να έχει ένα χρυσαφένιο χρώμα και στη συνέχεια αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει καλά για τουλάχιστον 2 ώρες.
Με ένα μαχαίρι κόβουμε περιμετρικά το μέρος της ζύμης που έχει κολλήσει στο μέταλλο του ταψιού, τοποθετούμε πάνω από τη ζύμη μία λαδόκολλα και από πάνω μία πιατέλα ή το σκεύος που θέλουμε να σερβίρουμε την μηλόπιτα . Κρατώντας με το ένα χέρι και τη βοήθεια μιας πετσέτας (σε περίπτωση που είναι ακόμα ζεστό) το κάτω μέρος του ταψιού, και με το άλλο χέρι τι πιατέλα, αναποδογυρίζουμε την μηλόπιτα στην πιατέλα και αφαιρούμε με προσοχή το ταψί. Αν έχουμε ακολουθήσει σωστά όλη τη διαδικασία τα μήλα θα στέκονται όρθια πάνω στη ζύμη και η καραμέλα θα είναι σφιχτή.
Σερβίρουμε με παρφέ βανίλια ή άλλο παγωτό και απολαμβάνουμε.
#StarKoukou #StarChannelTV #LambrosVakiaros