Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου
Υλικά
150 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
80 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
450 γρ. φυτική κρέμα 20% λιπαρά
300 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. άχνη ζάχαρη
5 μικρά φύλλα ζελατίνης
1 κιλό σταφύλια πράσινα χωρίς κουκούτσι
60 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΕΛ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ
Σε ένα μικρό μπολ με νερό και παγάκια μουλιάζουμε τις ζελατίνες.
Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι προσθέτουμε περίπου 350-400 γρ. σταφύλια και τα πολτοποιούμε σε χυμό. Στη συνέχεια τα σουρώνουμε πολύ καλά σε ένα ψηλό σουρωτήρι έτσι ώστε να κρατήσουμε μόνο το χυμό, τον οποίο προσθέτουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη.
Δίνουμε μια βράση χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε για 4΄-5΄. Αφαιρούμε από την εστία και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης που τα έχουμε στύψει καλά και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο μείγμα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30’-40’.
2
ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Προσθέτουμε τα μπισκότα και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι.Στρώνουμε σε μία φόρμα ή ένα τσέρκι 26 -28 εκ. (αποσπώμενο) ένα χαρτί ψησίματος, βάζουμε το μείγμα και το απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να πάει παντού ομοιόμορφα και στη συνέχεια το πατάμε απαλά με το κάτω μέρος ενός χοντρού ποτηριού.
Σε κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη φυτική κρέμα, το τυρί κρέμα και την άχνη ζάχαρη και με το σύρμα χτυπάμε όλα τα υλικά σε μέτρια ταχύτητα έως ότου αρχίσουν να σφίγγουν.
Τα υλικά θα πρέπει να είναι πολύ παγωμένα.
Σε αυτή τη συνταγή λειτουργεί μόνο η φυτική κρέμα.
Αδειάζουμε τη κρέμα πάνω από το μπισκότο και την στρώνουμε ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε τα σταφύλια περιμετρικά, όρθια με το σημείο του κοτσανιού προς το μέρος της κρέμας μέχρι να το γεμίσουμε όλο. Τέλος με ένα κουτάλι προσθέτουμε από πάνω από τα σταφύλια το υγρό τζελ μέχρι να τα υπερκαλύψουμε μισό εκατοστό πάνω από τα σταφύλια.
Τοποθετούμε μια μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2 ώρες μέχρι να σφίξει.
#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros