Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου
Υλικα
Για τα κουλούρια
200 κίτρινο αλεύρι
400 σκληρό αλεύρι
60 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
350 – 370 γρ χλιαρό νερό
50 γρ νωπή μαγιά
15 γρ αλάτι
Για την επικάλυψη σουσαμιού
500 γρ κρύο νερό
20 γρ μέλι
150 -200 γρ λευκό σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1
ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ
Στο κάδο του μίξερ προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη και την διαλύουμε σε αυτό. Αφήνουμε να σταθεί για 5’.
Στη συνέχεια ενσωματώνουμε τα 2 είδη αλεύρων και το αλάτι και με το εργαλείο για τις ζύμες δουλεύουμε τη ζύμη με μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον έως ότου διπλασιαστεί για περίπου 45’ – 2 ώρες.
*TIP: σε περίπτωση που θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία του φουσκώματός, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς, μόλις πιάσει θερμοκρασία τον κλείνουμε και μεταφέρουμε σε αυτόν το μπολ με μισάνοιχτη τη πόρτα.
2
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΥΣΑΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα μεσαίο μπολ προσθέτουμε το νερό και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά και σε ένα 2ο μεταφέρουμε το σουσάμι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 85 γρ με 100 γρ (περίπου 10-12 κουλούρια). Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε τη κάθε ζύμη σε μακρόστενο σχήμα. Κλείνουμε δύο άκρες πιέζοντας τις μεταξύ τους και ‘ρολλάρουμε’ το σημείο του κλεισίματος για να σιγουρευτούμε ότι έχει κολλήσει καλά. Βουτάμε με προσοχή τα κουλούρια στο μπολ με το νερό και το μέλι, στη συνέχεια τα στραγγίζουμε ελαφρώς και τα μεταφέρουμε στο βαθύ πιάτο με το σουσάμι. Το γυρίζουμε και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε να κολλήσει όσο περισσότερες σουσάμι είναι εφικτό.
Μεταφέρουμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος με απόσταση τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους.
Προσθέτουμε τα κουλούρια στο φούρνο και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 20’-25’ μέχρι να έχουν ροδίσει ελαφρώς.
#StarKoukou #StarChannelTV #LambrosVakiaros