MasterChef 5 | “Ταξίδι στην Ελλάδα”

Μια συνταγή του Αλέξανδρου Χαραλαμπόπουλου
Λουκουμαδάκι Μαστέλο με μαρμελάδα ντομάτα & αφρό μαστίχα (ΧΙΟΣ)
Σπανακοντολμαδάκι με σύκα Κύμης, αχλάδι & φουντούκι (ΕΥΒΟΙΑ-ΚΥΜΗ)
Πατάτα παγιασόν με καπνιστό χέλι Άρτας, λεμόνι & φύτρες (ΗΠΕΙΡΟΣ-ΑΡΤΑ)
Σφαίρα από ζωμό χωριάτικης με κράκερ ελιά-σουσάμι (ΜΕΣΣΗΝΙΑ)
Ντοματίνι γεμιστό με κρέμα από Μεριαρένο Κάσου, μέλι και μελισσόχορτο (ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ-ΚΑΣΟΣ)
Αμυγδαλόπιτα με σιφόν κανέλας (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-ΠΕΛΛΑ)

Για το Λουκουμαδάκι

Υλικά

100 γρ. μαστέλο

85 γρ. μετσοβόνε

60 γρ. φέτα

2 μικρά ή 1 μεγάλο αυγά

60 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

65 ml. γάλα πλήρες

Αλάτι

Πιπέρι

Τριμμένο πάνκο

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά με fouet τα αυγά με το γάλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τα χοντροτριμμένα τυριά και αλατοπίπερο και αναμιγνύουμε. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει.
Πλάθουμε σε στρογγυλό σχήμα μεγέθους 20 γρ. το κάθε λουκουμαδάκι, πανάρουμε με τριμμένο Πάνκο και στη συνέχεια τηγανίζουμε στους 180ο.

Για τη μαρμελάδα ντομάτας

Υλικά

15 ml ελαιόλαδο

15 gr. ξερό κρεμμύδι

¼ σκελίδας σκόρδο

250 γρ. ντομάτες φρέσκες μπλανσαρισμένες-ξεσποριασμένες

90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Χυμό ¼ μικρού λεμονιού

Πελτέ ντομάτας (ελάχιστο)

Γαρύφαλλο

Φύλλα φρέσκου βασιλικού

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε σε ένα κατσαρολάκι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε και ελάχιστο ψιλοκομμένο σκόρδο προς το τέλος.
Προσθέτουμε τις φρέσκες ντομάτες κομμένες κονκασέ, τη ζάχαρη, το γαρύφαλλο, το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για αρκετή ώρα (ανακατεύοντας ανά διαστήματα) μέχρι να προκύψει η επιθυμητή υφή της μαρμελάδας.
Τελειώνουμε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό εφόσον έχει κρυώσει το μείγμα αρκετά. Πολτοποιούμε με μπίμερ χειρός έτσι ώστε να μπορούμε να τη διαχειριστούμε με ένα μπουκαλάκι.

Για τον αφρό μαστίχα

Υλικά

300 γρ. νερό

300 γρ. γάλα

4,8 γρ. λεκιθίνη

4,2 γρ. sucro

6-10 σταγόνες μαστιχέλαιο

20 γρ. ζάχαρη προαιρετικά

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε το νερό με τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο το σιρόπι και προσθέτουμε το γάλα και όλα τα υπόλοιπα συστατικά.
Αναμειγνύουμε με μπίμερ χειρός, αρχικά όλο το μείγμα και στη συνέχεια χτυπώντας μόνο στην επιφάνειά του.
Αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να ηρεμήσει το μείγμα και συλλέγουμε τις αρωματισμένες φυσαλίδες από την επιφάνεια του μείγματος.

2.Ντολμαδάκι

Για τα σύκα

Υλικά

125 γρ. αποξηραμένα σύκα

150 ml ξηρό κόκκινο κρασί

1 μικρό ξύλο κανέλας

1 γαρύφαλλα

1 μπαχάρι

1 αστεροειδής γλυκάνισος

50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

5 ml brandy

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε κατσαρόλα το κρασί με ζάχαρη και μπαχαρικά και δίνουμε 1 βράση 2 λεπτών.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο σκεύος τα σύκα και το brandy.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σπανάκι

Υλικά

Σπανάκι

Εκτέλεση

Μπλανσάρουμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα σε αλατισμένο νερό κατάλληλου μεγέθους φύλλα σπανάκι, στραγγίζουμε, στεγνώνουμε και διατηρούμε

Για το σπανακοντολμαδάκι

Υλικά

Φύλλα σπανάκι μπλανσαρισμένα

Σύκα ποσέ σε κόκκινο κρασί

Ψημένα, αποφλοιωμένα φουντούκια

Αχλάδι φέτελ

Τσίπουρο, βαλσάμικο

Εκτέλεση

Αναμειγνύουμε σε μια μπασίνα ψιλοκομμένα σύκα ποσέ, αχλάδι brunoise, φουντούκι εκραζέ.
Μαρινάρουμε με τσίπουρο, βαλσάμικο και λίγα υγρά από το σύκο και γεμίζουμε ένα φύλλο σπανάκι τυλίγοντας σαν μικρό ντολμαδάκι.

3.Χέλι

Για την πατάτα παγιασόν

Υλικά

3-4 πατάτες (κατάλληλες για τηγάνι)

350 γρ. λίπος πάπιας

1 ½ lt ηλιέλαιο

Φρέσκο θυμάρι

Αλάτι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε από τη χοντρή μεριά ενός τρίφτη.
Χωρίς να τις ξεπλύνουμε, τις ποσάρουμε σε κατσαρόλα με το λίπος πάπιας και το ηλιέλαιο –στους 120°C- μέχρι να μαλακώσουν (δεν θέλουμε να πάρουν χρώμα).
Τις στραγγίζουμε καλά, προσθέτουμε ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι και αλάτι και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε προσεκτικά σε γαστρονόμ 1/4 με λαδόκολλα σε πάχος 1 εκ. Τοποθετούμε και από πάνω 1 λαδόκολλα και ένα σκεύος με μικρό βάρος.
Τοποθετούμε στο τσίλερ για μισή ώρα και στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά. Αφαιρούμε το ενιαίο μείγμα που έχει προκύψει από τη λαδόκολλα και κόβουμε σε επιθυμητά κομμάτια (3Χ2 εκ.). Τηγανίζουμε σε δυνατή φριτούρα (200°C) μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Για το χέλι

Υλικά

Χέλι καπνιστό

Ξύσμα lime

φύτρες

Εκτέλεση

Κόβουμε κομμάτια 3Χ2 εκ. και τα καίμε με φλόγιστρο και από τη μία πλευρά.
Σερβίρουμε πάνω από την πατάτα παγιασόν.
Τελειώνουμε με ξύσμα lime και φύτρες

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνταγή
https://www.star.gr/tv/psychagogia/masterchef/

#MasterChefGR #StarChannelTv

MasterChef on Social Media:
https://www.facebook.com/MasterChefGR/

https://www.instagram.com/MasterChefGR/
https://www.tiktok.com/@MasterChefGR