MasterChef 5 | Πέντε συνταγές από τον Φώτη Φωτεινόγλου

Μπάφα Ταρτάρ
Συστατικά για το λαδολέμονο παντζάρι (Beetroot Tigers Milk)

1 παντζάρι μικρό βρασμένο
70 γρ. νερό κρύο
Χυμό από 1 λεμόνι
50 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Τα χτυπάμε σε μπίμερ όλα μαζί για 1 λεπτό και τοποθετούμε σε μπιμπερό.
Συστατικά:
1 φιλέτο μπάφας 100 γρ.
ξύσμα λεμονιού, από μισό λεμόνι
χυμό λεμονιού, από μισό λεμόνι
ξύσμα λάιμ, από 1 λάιμ
χυμό λάιμ, από μισό λάιμ
μαϊντανό ψιλοκομμένο 10 γρ.
πιπεριά τσίλι κόκκινη ψιλοκομμένη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπεριά τσίλι πράσινη
φύλλα άνηθου
αλάτι Μαλντόν
πιπέρι μαύρο φρέσκο τριμμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Παίρνουμε το φιλέτο και αφαιρούμε το δέρμα.
Κόβουμε σε χοντρό καρέ αφού αφαιρέσουμε τα κόκαλα πολύ προσεχτικά.
Βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί.
Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα.

Για το σερβίρισμα
Αφαιρούμε από το ψυγείο και σερβίρουμε σε πιάτο βαθύ χωρίς πολλά υγρά από τη μαρινάδα.
Προσθέτουμε λαδολέμονο παντζάρι γύρω απ΄ το ταρτάρ, ξύσμα από μισό λάιμ και φύτρες κόλιανδρο.

Σαρδέλες Παντρεμένες

Συστατικά:
• 6 σαρδέλες
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 κ.σ. ρίγανη φρέσκια
• 1 σκ. σκόρδο
• 1/4 ματσάκι μαϊντανό
• 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Μέθοδος Εκτέλεσης
• Καθαρίζουμε τις σαρδέλες και τις ανοίγουμε στη μέση. Απλώνουμε με ένα πινέλο 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο τριμμένο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
• Μοιράζουμε τη γέμιση από το μπολ στις μισές σαρδέλες και καλύπτουμε με τις άλλες μισές.
• Ψήνουμε σε σχαροτήγανο για 3 λεπτά.

Για το Λαδολέμονο
Υλικά:
• ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
• χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• πιπέρι
Εκτέλεση
• Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
• Προσθέτουμε πολύ αργά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια.
• Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αν βγει πολύ πηχτό το λαδολέμονο αραιώνουμε με 1 κ.σ. νερό.
• Απλώνουμε πάνω από τις σαρδέλες, πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε πάνω σε 3 φέτες Ζέας

Για το σερβίρισμα
• Λαδολέμονο
• Φρυγανισμένο Ψωμί τοστ Ζέας
• Ντομάτα ψιλοκομμένη και μυρωδικά

Θράψαλο Σχάρας με Φακές Σαλάτα & Λωτό

Για τις φακές σαλάτα:

Υλικά:

• 150 γρ. φακές βρασμένες
• 10 γρ. κρεμμύδι ξερό (μπινουάζ)
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• άνηθο ψιλοκομμένο
• 6 τοματίνια κομμένα στη μέση
• ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
• ένας λωτός σε χοντρό καρέ
• 5 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση
• Βράζουμε τις φακές και σουρώνουμε.
• Σε ένα μπολ τοποθετούμε όλα τα παραπάνω υλικά, ανακατεύουμε πολύ καλά για 2 λεπτά και σερβίρουμε.

Για το Θράψαλο
Συστατικά

• 1 θράψαλο μεγάλο
• 1 λεμόνι
• 4 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. μουστάρδα
• αλάτι, πιπέρι, ρίγανη φρέσκια
• μαϊντανό

Εκτέλεση
• Αρχικά καθαρίζουμε το θράψαλο και πλένουμε πολύ καλά.
• Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράσσουμε το θράψαλο σε φέτες 5 εκατοστών και το πλοκάμι στη μέση ακριβώς.
• Του προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει στο τηγανάκι.
• Δεν γυρνάμε τα θράψαλα συνέχεια, αλλά τα αφήνουμε να ψηθούν πρώτα από τη μία πλευρά και έπειτα από την άλλη.
• Ετοιμάζουμε τη σάλτσα, χτυπώντας το χυμό ενός λεμονιού, 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
• Μόλις τα θράψαλα ψηθούν, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα για τα την απορροφήσουν όσο είναι ζεστά και να μην στεγνώσουν.
• Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σερβίρουμε πάνω στη σαλάτα από φακές.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνταγή
https://www.star.gr/tv/psychagogia/masterchef/

#MasterChefGR #StarChannelTv