Μια συνταγή του Λάμπρου Βακιάρου
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
300 γρ. παξιμάδι με χαρούπι
100 γρ. σύκα αποξηραμένα
150 γρ. βούτυρο αγελαδινό
Για την κρέμα
600 γρ. κοφινάκι Βαλμά
3 αυγά
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά + 1 κ.σ. λεμόνι
ξύσμα από 1 λεμόνι
5-6 κλωναράκια θυμάρι
Για το γαρνίρισμα
10 κρεμμύδια κοκκάρια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. κόκκινο κρασί
3 σκελίδες σκόρδο (με τη φλούδα)
2 φύλλα δάφνης
2 μεσαία παντζάρια μαγειρεμένα (μόνο οι βολβοί)
5-6 αποξηραμένα σύκα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση
ΒΗΜΑ 01. Στο μούλτι προσθέτουμε τα παξιμάδια και τα θρυμματίζουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα σύκα χοντροκομμένα και τα κόβουμε όλα μαζί.
ΒΗΜΑ 02. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να μου ομογενοποιηθεί καλά.
ΒΗΜΑ 03. Σε μία αποσπώμενη φόρμα 26 εκ. στην οποία έχουμε βάλει μία λαδόκολλα απλώνουμε και στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
Για την κρέμα
ΒΗΜΑ 01. Περιμένουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα.
ΒΗΜΑ 02. Σε ένα μπολ θρυμματίζουμε καλά την φέτα σε πολύ μικρά κομματάκια και στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά 1-1 κάθε φορά. Έχει ζούμε προσθέτοντας την ξινισμένη κρέμα, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια το αδειάζουμε πάνω από τη βάση.
ΒΗΜΑ 03. Ψήνουμε για 15 λεπτά στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 100 βαθμούς και ψήνουμε για άλλη 1 h.
Για τα κρεμμύδια
ΒΗΜΑ 03. Σε ένα μεσαίο τηγάνι που έχουμε ζεστάνει σε υψηλή θερμοκρασία προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε για 3’. Στη συνέχεια σβήνουμε με το κόκκινο κρασί προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης το θυμάρι και το σκόρδο, βάζουμε ένα καπάκι και σίγομαγειρεύουμε για 25 – 30 λεπτά. (αν χρειαστούν υγρά προσθέτουμε λίγο νερό)
Για την τελική σύνθεση
ΒΗΜΑ 01. Ξεφορμάρουμε το cheesecake σε μία πιατέλα και στη συνέχεια πάνω από την κρέμα τοποθετούμε σε όλη την επιφάνεια του παντζάρια κομμένα σε κομμάτια, τα κρεμμύδια, και το αποξηραμένο σύκο. Προσθέτουμε πιπέρι, λιγο ελαιόλαδο και φύλλα από φρέσκο θυμάρι.
#StarKoukou #StarChannelTV #LabrosVakiaros