MasterChef 5 | Δοκιμασία αντιγραφής πιάτου για την πρόκριση

Συνταγές του Νίκου Θωμά

Hot dog μπακαλιάρου

1ο πιάτο

Για το brioche

360 γραμμάρια αυγά

150 γραμμάρια γάλα

80 γραμμάρια ζάχαρη

15 γραμμάρια νωπή μαγιά

700 γραμμάρια αλεύρι

20 γραμμάρια αλάτι

200 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση :

Ζεσταίνουμε το γάλα να φτάσει στους 35 βαθμούς και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Χτυπάμε απαλά και αφήνουμε τη μαγιά να αφρίσει.
Προσθέτουμε τα αυγά και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βούτυρο.
Χτυπάμε το μείγμα για 20 λεπτά και ταυτόχρονα λιώνουμε σε ένα τηγανάκι το βούτυρο.
Αφού περάσουν 20 λεπτά ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο σιγά σιγά στο ζυμάρι μας.
Χτυπάμε για άλλα 20 λεπτά.
Μεταφέρουμε σε μπασίνα, σκεπάζουμε και αφήνουμε στον φούρνο στους 40 βαθμούς με ένα ταψάκι με νερό να φουσκώσει.
Μετά το πρώτο φούσκωμα μεταφέρουμε στο τσέρκι και αφήνουμε ξανά να φουσκώσει.
Αλείφουμε με αυγό και γάλα.
Ψήνουμε στους 170ο για 14΄ με 17΄, τσεκάρουμε στα 10΄ να δούμε πώς πάει το ψήσιμο.

Για το λουκάνικο μπακαλιάρου:

1 κιλό μπακαλιάρος

20 γραμμάρια λάδι τσορίθο

40 γραμμάρια φρέσκο κρεμμύδι

30 γραμμάρια σχοινόπρασο

10 γραμμάρια άνηθος

40 γραμμάρια εσαλότ

15 γραμμάρια τσίλι

10 γραμμάρια τζίντζερ

1 ξύσμα από lime

Πιπέρι

Μείγμα για πάστωμα:

500 γραμμάρια ζάχαρη

500 γραμμάρια αλάτι

Εκτέλεση :

Φιλετάρουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε λωρίδες – όσο μπορούμε να έχουν το ίδιο πάχος.
Τον τοποθετούμε στο μείγμα παστώματος για 30 λεπτά.
Αφού περάσουν τα 30 λεπτά περνάμε τον μπακαλιάρο από την κιμαδομηχανή. Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα αναμειγνύουμε στον κιμά του μπακαλιάρου.
Γεμίζουμε τα λουκάνικα με το μείγμα μας, δένουμε τις άκρες και τρυπάμε προσεκτικά.
Αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξουν και στη συνέχεια ψήνουμε στο τηγάνι σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί τελειώνουμε στον φούρνο.

Λάδι kale:

400 γραμμάρια ηλιέλαιο

200 γραμμάρια kale

Εκτέλεση :

Σε βραστό νερό μπλανσάρουμε για 2-3 λεπτά το kale.
Αφαιρούμε σε παγόνερο.
Στεγνώνουμε πολύ καλά.
Στο θερμομπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά και χτυπάμε στο 7 για πέντε λεπτά στους 60 βαθμούς.
Περνάμε από τουλπάνι σε κρύο μπεν μαρί.

Μαγιονέζα kale:

1 αυγό

2 κρόκους

1 κουταλιά μουστάρδα

1 φιλέτο αντζούγιας

Λάδι kale

Μηλόξυδο

Εκτέλεση

Στον κάδο του bimmer ρίχνουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη μουστάρδα, το μηλόξυδο, το φιλέτο αντζούγιας και χτυπάμε. Ρίχνουμε το λάδι kale μέχρι να δέσει η μαγιονέζα μας.
Τέλος διορθώνουμε τη γεύση.

Παντζαρόφυλλα τουρσί:

Παντζαρόφυλλα

160 γραμμάρια ξύδι λευκό

70 γραμμάρια ζάχαρη

40 γραμμάρια νερό

20 γραμμάρια αλάτι

Αστεροειδής γλυκάνισος

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι μπλανσάρουμε τα παντζαρόφυλλα και τα παγώνουμε.
Στεγνώμουμε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Μόλις πάρει βράση και λιώσουν η ζάχαρη και το αλάτι μεταφέρουμε σε κρύο μπεν μαρί να κρυώσει καλά.
Ρίχνουμε τα φύλλα παντζαριού. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε

Πατάτες:

Baby πατάτες

Ηλιέλαιο

Φύλλα νόρι

Ημίχοντρο αλάτι

Εκτέλεση

Περνάμε μια baby πατάτα από το μηχάνημα. Την τοποθετούμε σε παγόνερο.
Σκουπίζουμε πολύ καλά και προσεκτικά.
Τηγανίζουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να χρυσαφίσουν.
Περνάμε τα φύλλα νόρι και το ημίχοντρο αλάτι από το blender να γίνουν πούδρα.
Τέλος αλατίζουμε το μείγμα με το νόρι – αλάτι.

ΑΡΝΙ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ
.
.
.
.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις συνταγές του Νίκου Θωμά
https://www.star.gr/tv/psychagogia/masterchef/

#MasterChefGR #StarChannelTv

MasterChef on Social Media:
https://www.facebook.com/MasterChefGR/

https://www.instagram.com/MasterChefGR/
https://www.tiktok.com/@MasterChefGR