Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Το Χριστόψωμο είναι ένα από τα πιο όμορφα έθιμα των Χριστουγέννων. Το συναντάμε σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο, με αρκετές όμως διαφορές από περιοχή σε περιοχή. Ρίξτε μια ματιά στο αξιόλογο αυτό έθιμο

    Χριστόψωμο
     
    Υλικά:

    2 κιλά σκληρό αλεύρι
    2 κύβους φρέσκια μαγιά (ή 4 φακελάκια)
    1 κουταλιά αλάτι
    4 κουταλιές ζάχαρη
    2 φλιτζάνια καρυδόψιχα μέτρια κομμένη
    1 χούφτα γλυκάνισο
    100 γρ. σουσάμι
    1 – 2 φακελάκια κουκουνάρι
    5 κομματάκια μαστίχα Χίου θρυμματισμένη
    1 κουταλάκι μαχλέπι σκόνη
    10 καρύδια ολόκληρα με το κέλυφος
    Βούτυρο ή βιτάμ και λίγο αλεύρι ακόμη για το ταψί

    Εκτέλεση:

    Σε μια κατσαρολίτσα βράζουμε σε 3 φλιτζάνια νερό το γλυκάνισο για πέντε λεπτά. Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά κατεβάζουμε την κατσαρολίτσα από τη φωτιά και αφήνουμε το νερό να γίνει χλιαρό. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και με το χέρι μας δημιουργούμε στη μέση του μια λακκούβα. Σε λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά και τη ρίχνουμε στη λακκούβα. Επίσης ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το χλιαρό νερό μαζί με το γλυκάνισο. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας καλά το μείγμα. Το ζυμάρι που θέλουμε θα πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν κολλάει προσθέτουμε αλεύρι. Ενώ αν είναι πολύ σφιχτό προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Τέλος ρίχνουμε την καρυδόψιχα και το κουκουνάρι συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι τα δύο αυτά υλικά να μοιραστούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
    Βουτυρώνουμε δύο μεγάλα στρογγυλά ταψιά και τα αλευρώνουμε. Κρατάμε λίγη από τη ζύμη και την υπόλοιπη την μοιράζουμε στα ταψιά και την απλώνουμε απαλά με τα χέρια μας. Σκεπάζουμε τα ταψιά με δύο καθαρές πετσέτες λινές (στιλπνές) και τα τυλίγουμε με 1 – 2 κουβέρτες. Τα αφήνουμε να σταθούν ώστε να φουσκώσει η ζύμη. Με τα ταψιά τυλίγουμε και ένα μπωλάκι μέσα στο οποίο έχουμε τη ζύμη που έχουμε φυλάξει χώρια. Όταν η ζύμη στα ταψιά φουσκώσει, παίρνουμε τη ζύμη από το μπωλάκι και πλάθουμε με τα χέρια μας τέσσερα κορδόνια. Με κάθε ζευγάρι κορδόνια δημιουργούμε σε κάθε ταψί έναν σταυρό που χωρίζει το ταψί στα 4. Στις άκρες του κάθε κορδονιού καθώς και στο σημείο που τέμνονται (κέντρο) βυθίζουμε μέχρι τη μέση ένα ολόκληρο καρύδι με το κέλυφός του. Με μία οδοντογλυφίδα κάνουμε μερικές τρύπες τόσο στη ζύμη όσο και πάνω στα κορδόνια. Παλιά «κεντούσαν» το Χριστόψωμο με περισσή τέχνη δημιουργώντας πραγματικά καλλιτεχνήματα. Μπορείτε κι εσείς να δοκιμάσετε το ταλέντο σας και να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο και σίγουρα ξεχωριστό Χριστόψωμο για την Άγια ημέρα των Χριστουγέννων. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε και ζυμάρι στην διακόσμησή σας θα πρέπει να προνοήσετε να φυλάξετε από πριν όπως κάναμε και για τα κορδόνια. Αφού τελειώσετε τη διακόσμηση του Χριστόψωμου, το μόνο που μένει να κάνετε είναι να το αλείψετε με νερό ή γάλα και να το πασπαλίσετε με μπόλικο σουσάμι ή μαυροσούσαμο. Ψήνετε το Χριστόψωμο στους 200 βαθμούς για περίπου 1 ώρα (περισσότερο ναι, λιγότερο όχι).

    Rating: 4.4. From 190 votes.
    Please wait...
    Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Δείτε τα σχετικά θέματα στο Χριστουγεννιάτικο Αφιέρωμα της Ματιάς!

     
     
    Ζύμες: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook
 


Booking.com