Αλεύρι σκληρό
Διαβασμένο κλωνάρι βασιλικού
Χλιαρό νεράκι
Ευλογημένη συνήθεια πιστών γυναικών την ημέρα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, είναι να πιάνουν μαγιά για τα πρόσφορα της εκκλησίας από τα διαβασμένα κλωνάρια βασιλικού που παίρναν από το χέρι του ιερέα.
Αμέσως μετά την λειτουργία, σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε χλιαρό νεράκι μέχρι την μέση σταυρώνοντας το με το βασιλικό και λέγοντας το «Σώσον Κύριε τον λαό σου…» 3 φορές. Προσθέτουμε σκληρό αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Επάνω τοποθετούμε σταυροειδώς το βασιλικό, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Προς το βραδάκι αφαιρούμε τα κλαδάκια βασιλικού, ρίχνουμε χλιαρό νεράκι σταυρώνοντας και ψάλλοντας το «Σώσον Κύριε τον λαό σου…». Προσθέτουμε σκληρό αλεύρι φτιάχνοντας σε μεγαλύτερο σκεύος ένα καινούριο χυλό. Βάζουμε σταυροειδώς τα κλωναράκια βασιλικού, το σκεπάζουμε και πάλι τοποθετώντας το σε ζεστό μέρος. Επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά την ίδια διαδικασία την επόμενη μέρα και ζυμώνουμε πρόσφορο κρατώντας ένα κομμάτι ζύμης σε ένα τάπερ στην κατάψυξη για να ‘χουμε μαγιά.
Για να ζυμώσουμε πρόσφορα πρέπει να έχουμε όσο μπορούμε καθαρή την ψυχή μας και το σώμα μας. Γι’ αυτό συνηθίζεται να ασχολούνται με αυτό το ευλογημένο έθιμο, μεγάλης ηλικίας γυναίκες.
Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!
Συγγνώμη, αλλά νομίζω ότι το τελευταίο σχόλιο είναι εντελώς άστοχο! Απαραίτητη προϋπόθεση για να ζυμώσει κανείς πρόσφορο είναι να είναι κανείς καθαρός στην ψυχή και στο σώμα,ανεξάρτητο αν είναι μικρής ή μεγάλης ηλικίας.Το ζύμωμα δεν είναι εύκολη υπόθεση και από εμπειρία που έχω,μάλλον χρειάζεται δυνατά νεανικά χέρια.Είναι πράγματι μεγάλη ευλογία για κάποιον που ζυμώνει πρόσφορο,αλλά για να γίνει κι ευλογημένη συνήθεια καλό είναι να μάθει κανείς από νέος.Δε νομίζω κάποιος που δεν έμαθε να ζυμώνει νέος ν’αρχίσει να ζυμώνει στα γεράματα. Άλλωστε αν ρωτήσουμε τις περισσότερες μαμάδες και γιαγιάδες που ζυμώνουν για το πότε ξεκίνησαν το πιο πιθανό είναι να μας πουν ότι έμαθαν από τα νιάτα τους!