Μια συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη
Υλικα:
· 550 γρ. αλεύρι σκληρό 70%
· 200 γρ. νερό χλιαρό
· 120 γρ. γάλα χλιαρό
· 5 γρ. ξηρή μαγιά
· 100 γρ. ηλιέλαιο
· 2 πρέζες αλάτι
· 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
· 300 γρ. Φέτα ΒΑΛΜΑ
· φρέσκο θυμάρι
· φρέσκια ρίγανη
· φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· 1 κ.γ. μπούκοβο
· σουσάμι για το πασπάλισμα
· μαυροκούκι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
-Στο κάδο του μίξερ με τον γάντζο βάζουμε πρώτα τα υγρά στοιχεία με τη ζάχαρη και τη ξηρή μαγιά και το αφήνουμε 5 λεπτάκια να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
-Προσθέτουμε και το αλεύρι (προαιρετικά κοσκινισμένο) και το αλάτι και ζυμώνουμε για 8-10 λεπτά το ζυμάρι μας.
-Βγάζουμε τη ζύμη μας από το μίξερ και τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ να ξεκουραστεί για 1 με 1:30 ώρα.
-Παράλληλα μαδάμε τα φρέσκα μας μυρωδικά να είναι έτοιμα και σπάμε και το τυρί μας με τα χέρια μας ανομοιόμορφα.
-Ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε λαδωμένη επιφάνεια και με λαδωμένα χερια σε ένα μεγάλο ορθογώνιο περίπου 45*60, ανοίγει πολύ εύκολα με τη χρήση του λαδιού.
-Απλώνουμε παντού το τυρί μας, τα μυρωδικά μας, το μπούκοβο και το πιπέρι μας να είναι όλα παντού.
-Τυλίγουμε σε ρολό το ζυμάρι μας, κλείνουμε τις δύο άκρες και δημιουργούμε ένα σαλιγκάρι και μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
-Αλείφουμε με λιγο λάδι από πάνω για να κολλήσουν τα σουσάμια μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 50 λεπτά.