Χτένια με εικονικό ριζότο και κρέμα από topinambur, μαύρη τρούφα και γαλάκτωμα από colatura di alici

Δείτε εδώ τα επεισόδια:
https://www.star.gr/tv/psychagogia/masterchef/

Μια συνταγή του Γιάννη Λιόκα

Υλικά για 4 πιάτα

Χτένια 10 τμχ. (u10)

Ελαιόλαδο

Αλάτι

Σοτάρουμε σε δυνατό τηγάνι αφού έχουμε αλατίσει μέχρι να δώσουμε χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Κρέμα topinambur

1 kg topinambur

120 gr κρέμα γάλακτος

70 gr βούτυρο

20 gr ελαιόλαδο

1 σκ. σκόρδο

1gr xanthana

25 gr χυμός λεμόνι

Αλάτι

Θυμάρι

Αφού έχουμε καθαρίσει και κόψει το topinambur αρχίζουμε σοτάροντάς το σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο, το σκόρδο και ελαιόλαδο, έπειτα ρίχνουμε ζωμό λαχανικών και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Τέλος περνάμε στο thermomix μαζί με την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το λεμόνι μέχρι να έχουμε μια κρέμα με λεία υφή.

Ριζότο topinambur

0,25 kg topinambur

30 gr κρέμα topinambur

20 gr βούτυρο

1 σκ. σκόρδο

10 gr χυμός λεμόνι

10 gr ψιλοκομμένη μαύρη τρούφα

Ζωμός λαχανικών

Κόβουμε το topinambur σε μικρό καρέ και ακολουθούμε τη διαδικασία του ριζότο. Ξεκινάμε σοτάροντάς το σε ελαιόλαδο και έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό λαχανικών έως ότου μαγειρευτεί η ρίζα, τέλος προσθέτουμε λίγη κρέμα topinampur, λεμόνι, αλάτι και την ψιλοκομμένη τρούφα.

Beurre noisette

300 gr βούτυρο

3 σκελίδες σκόρδο

Θυμάρι

Τοποθετούμε το βούτυρο, το σκόρδο και το θυμάρι σε ένα κατσαρολάκι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι το βούτυρό μας να αποκτήσει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα και έπειτα σουρώνουμε.

Emulsion colatura di alici

3 τμχ. αυγά βρασμένα (4’)

200 gr βούτυρο noisette

10 gr ξυδιού σαμπάνιας

10 gr colatura di alici

Βράζουμε 3 αυγά για 4 λεπτά και κρυώνουμε αμέσως, έπειτα τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος μαζί με την colatura di alici και το ξύδι σαμπάνιας και χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ ρίχνοντας σιγά σιγά το beurre noisette μέχρι να έχουμε ένα λείο γαλάκτωμα.

Chips topinambur

8 τμχ. topinambur

Βράζουμε τα topinambur, αφαιρούμε τη σάρκα και βάζουμε τις φλούδες στον αφυγραντήρα στους 70οC για 1 ώρα. Τηγανίζουμε στους 170οC.

#MasterChefGR #StarChannelTv #MasterChef2022

Καθημερινά, στις 21:00 και Κυριακές στις 17:50, MasterClass!

MasterChef on Social Media
https://www.facebook.com/MasterChefGR/

https://www.instagram.com/masterchefgr/
https://www.tiktok.com/@masterchefgr
————————————————————————————————————————————————————
Συνδεθείτε με τα Social Media του σταθμού:
Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/starchanneltv/
Follow us on Twitter: https://twitter.com/StarChannelGr
Like us on Facebook: https://www.facebook.com/StarChannelGrTV/

Δείτε τα δελτία και τις εκπομπές του Star στο http://www.star.gr/tv/

Πατήστε "Subscribe" στο StarTvGreece, για να έχετε άμεση ενημέρωση για τις νέες εκπομπές και δελτία που ανεβαίνουν στο YouTube