Μούστο
Στάχτη από ξύλα ή άσπρο χώμα
Ο μούστος που μπορούμε να αγοράσουμε στα πατητήρια, που στήνονται στους δρόμους, υποτίθεται ότι είναι καθαρισμένος. Όμως καλό θα είναι να τον καθαρίσουμε κι εμείς. Αυτό γίνεται ως εξής:
Βράζουμε τον μούστο σε μία κατσαρόλα μαζί με λίγη στάχτη ή άσπρο χώμα. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, στην επιφάνεια δημιουργείται αφρός. Με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε αυτό τον αφρό. Όταν σταματήσει ο μούστος μας να δημιουργεί τον αφρό που είπαμε προηγουμένως, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τον αφήνουμε να κρυώσει. Τότε προσεκτικά, με μία κουτάλα, αφαιρούμε τον καθαρό μούστο, προσέχοντας να μην ανακατέψουμε τα ιζήματα που έχουν καθίσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Ο καθαρός μούστος μπορεί να φυλαχτεί σε γυάλινα δοχεία, στο ψυγείο μας, για όλη τη χρονιά.
Την φωτογραφία που συνοδεύει την συνταγή, μας την έστειλε ο καλός μας φίλος Ορφέας, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε το blog του Ορφέα, «ΤΟΥΙΤΥ», κάνοντας κλικ εδώ!
Καλησπέρα.
Θέλω να σας ρωτήσω : Ο βρασμένος μούστος, δεν χρειάζεται άλλο συντηρητικό για να παραμείνει γλυκός; Είναι απαραίτητο να μείνει στο ψυγείο; Γιατί; Γιατί να το κλείσω σε γυάλινο; Το πλαστικό παρουσιάζει προβλήματα; Ισχύει για τον μούστο, ότι και για τα κρασιά; Δηλαδή απομόνωση από τον αέρα;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας. Εμπιστευόμαστε τα γυάλινα δοχεία περισσότερο απ’ ότι τα πλαστικά, ακόμη και τα PET. Η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει βρασμός. Για καλό και για κακό όμως αφήνουμε το μπουκάλι χωρίς να το σφραγίσουμε. Για να κλείνει το μπουκάλι μας τοποθετούμε στην θέση του πώματος ένα πανάκι ή ένα χαρτάκι.