Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Μια γαλοπούλα που ψήνεται χωρίς πολλά πολλά, μόνο με μια γέμιση μυρωδικών και λεμονιού που της δίνουν υπέροχο άρωμα. Δοκιμάστε την!

    Γαλοπούλα γεμιστή με μυρωδικά
     

    Γαλοπούλα γεμιστή με μυρωδικά

    Υλικά:

    1 γαλοπούλα 8 κιλών περίπου
    2/3 κούπας βούτυρο
    1 κούπα μαϊντανό
    1 κούπα φρέσκο θυμάρι
    1 κούπα φρέσκο φασκόμηλο
    3 λεμόνια
    3 κουταλάκια χοντρό αλάτι
    2 κουταλάκια πιπέρι φρεσκοτριμμένο
    Αλάτι και πιπέρι επιπλέον

    Εκτέλεση:

    Καθαρίζουμε την γαλοπούλα από τυχόν φτερά και της αφαιρούμε τα εντόσθια (αν έχει). Πλένουμε τη γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίξει. Εάν η γαλοπούλα μας είναι κατεψυγμένη έχουμε φροντίσει να την ξεπαγώσουμε εντελώς. Σκουπίζουμε την γαλοπούλα με χαρτί.
    Παίρνουμε το ξύσμα από το ένα λεμόνι. Στο μπλέντερ βάζουμε το βούτυρο, το ξύσμα του λεμονιού, τον μισό μαϊντανό, το μισό θυμάρι, το μισό φασκόμηλο και τα δουλεύουμε να γίνουν μείγμα. Προσθέτουμε μισό κουταλάκι αλάτι και μισό κουταλάκι φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά ξανά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.
    Βάζουμε μια μεταλλική σχάρα μέσα σε ένα ταψί έτσι ώστε να μην ακουμπήσει καθόλου η γαλοπούλα μέσα στο ζουμί της όταν θα ψηθεί. Αλείφουμε παντού την γαλοπούλα μας με το μείγμα του βουτύρου και την αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε την γαλοπούλα μας πάνω στη σχάρα έτσι ώστε να είναι το στήθος της προς τα πάνω. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τον υπόλοιπο μαϊντανό, θυμάρι, φασκόμηλο, πιπέρι και αλάτι. Κόβουμε τα λεμόνια σε κομμάτια και τα βάζουμε κι αυτά μέσα στη γαλοπούλα. Δένουμε τη γαλοπούλα ώστε τα μπούτια της να είναι κλειστά και ράβουμε ώστε να μείνουν καλά κλεισμένα μέσα της τα λεμόνια και τα μυρωδικά μας. Βάζουμε το ταψί με τη γαλοπούλα στη πιο χαμηλή θέση του φούρνου και ψήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 175 και ψήνουμε για δύο ώρες αλείφοντάς την γενναιόδωρα που και που με τα υγρά που έχουν μαζευτεί στο ταψάκι. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι η γαλοπούλα μας να ροδοκοκκινίσει και να ψηθεί ελέγχοντας με θερμόμετρο (εσωτερική θερμοκρασία 80 βαθμοί). Όταν ψηθεί η γαλοπούλα μας την βγάζουμε προσεκτικά από τη σχάρα και την σερβίρουμε σε πιατέλα. Το ζουμί που θα έχει μείνει στο ταψί μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν σάλτσα αφού πρώτα την «δέσουμε» σε κατσαρολάκι με λίγο κορν φλάουρ διαλυμένο σε ελάχιστο παγωμένο νερό.

    Rating: 4.7. From 75 votes.
    Please wait...
    Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Δείτε τα σχετικά θέματα στο Χριστουγεννιάτικο Αφιέρωμα της Ματιάς!

     
     
    Πουλερικά: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook
 


Booking.com