Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Παστίτσιο Πολίτικο, του Παναγιώτη
     
    Υλικά:

    800 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
    (μπορεί να γίνει και με βίδες ή σελινάκι)
    2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
    2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
    1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
    2 τομάτες πολτοποιημένες
    1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας
    1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
    1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
    1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
    1 φλυτζάνι του τσαγιού λευκό κρασί
    200 γρ. φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
    Αλάτι, πιπέρι, 1/8 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
    Υλικά για την μπεσαμέλ:
    5 κουταλιές της σούπας βιτάμ
    8 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
    1 λίτρο γάλα
    Αλάτι, άσπρο πιπέρι, μοσχοκάρυδο
    1 αβγό
    Γραβιέρα ή κεφαλοτύρι για το πασπάλισμα

    Εκτέλεση:

    Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να είναι έτοιμα για φάγωμα. Τα σουρώνουμε και τα στρώνουμε στο ταψί μας. Σε μία κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια -φρέσκα και ξερά- με το λάδι. Προσέχουμε να μην καούν. Βάζουμε τον κιμά και τον πιέζουμε καλά για αρκετή ώρα ανακατεύοντας ώσπου να διαλυθούν όλοι οι κόμποι του. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τον χυμό τομάτας, τον μαϊντανό, και την πάστα διαλυμένη σε ένα φλυτζάνι νερό. Αλατίζουμε, πιπερώνουμε τον κιμά και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι να ρουφήξει την μεγαλύτερη ποσότητα από τα υγρά.
    Όταν γίνει ο κιμάς, τον ρίχνουμε επάνω από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Πρέπει ο κιμάς να ανακατευτεί με τα μακαρόνια. Σε αυτή τη φάση μπορούμε να προσθέσουμε εάν θέλουμε και φέτα τριμμένη.
    Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει μία μάζα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα ανακατεύοντας συνέχεια για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Όταν μπει όλο το γάλα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Αφήνουμε την μπεσαμέλ να δέσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει. Μόλις αρχίσει να δένει ρίχνουμε το αβγό και ανακατεύουμε πολύ γρήγορα για να μην σφίξει το αβγό. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αν η μπεσαμέλ είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο χλιαρό γάλα. Αν είναι αραιή προσθέτουμε λίγο διαλυμένο κορν φλάουρ. Στρώνουμε επάνω από τα μακαρόνια την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Μπορούμε να πασπαλίσουμε και με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά η μπεσαμέλ.
    Καλή όρεξη!

    Την συνταγή αυτή μας έστειλε ο Παναγιώτης Κάμτσης, και τον ευχαριστούμε πολύ!

    Rating: 4.6. From 280 votes.
    Please wait...

     
     
    Πολίτικα φαγητά: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook