Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Κόλλυβα για τις σαράντα ημέρες, της Αιμιλίας

    Συνταγές: Θρησκεία
    Υλικά: , , , , , , , , , , , ,

    Μια σημαντική ημέρα για την ψυχούλα του αγαπημένου μας προσώπου, είναι οι σαράντα μέρες από τον θάνατο του. Οι εν ζωή συγγενείς του καλούνται, από το εθιμοτυπικό της θρησκείας μας, να ετοιμάσουν εκείνη την ημέρα κόλλυβα.

    Κόλλυβα για τις σαράντα ημέρες, της Αιμιλίας
     

    Δείτε και μία συνταγή για κόλλυβα για το Ψυχοσάββατο, κάνοντας κλικ εδώ.

    Υλικά:

    1 κιλό σιτάρι σκληρό αποφλοιωμένο ειδικό για κόλλυβα
    1 κιλό ζάχαρη άχνη
    4 κουταλιές σούπας ζάχαρη
    200γρ. αλεύρι κίτρινο
    1/2 κιλό σταφίδες ξανθές και μαύρες
    1/2 κιλό φουντούκια
    1/2 κιλό καρύδια
    1/4 κιλού στραγάλι αφράτο
    100γρ. φιστίκια Αιγίνης
    100γρ. αμύγδαλα
    3 ρόδια
    150γρ. κανέλα
    1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

    Κόλλυβα

    Σημείωση:

    Μια σημαντική ημέρα για την ψυχούλα του αγαπημένου μας προσώπου, είναι οι σαράντα μέρες από την κοίμηση του. Αυτή την μεγάλη ημέρα θα συναντήσει τον τριαδικό Θεό και θα καταταχθεί στον παράδεισο αμήν γένοιτο ή στην κόλαση. Καλά θα είναι να στείλουμε τα «δωράκια» μας πάντα ημέρα Σάββατο και ας είναι και πιο νωρίς.

    Εκτέλεση:

    Καθαρίζουμε το σιτάρι σπυρί σπυρί. Φουσκώνουμε το σιτάρι 2 ώρες πριν το βράσουμε. Μετά σε απλή κατσαρόλα θα χρειασθούμε το λιγότερο μιάμιση ώρα. Εν συνεχεία καβουρντίζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι τους ξηρούς καρπούς εκτός από τα καρύδια. Προσέχουμε να μην καούν και τους αλέθουμε στο μπλέντερ. Καβουρντίζουμε και το αλευράκι μας. Πλένουμε τις σταφίδες και αφαιρούμε προσεκτικά τυχών κοτσανάκια.
    Όταν βράσει το στάρι μας το ξεπλένουμε με νεράκι, το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο στραγγιστήρι και ανάβουμε ένα μελισσοκέρι για να στεγνώσει 1-2 ώρες (προσοχή το καλοκαίρι γιατί αλλοιώνεται γρήγορα, το διατηρούμε στο ψυγείο). Όταν στεγνώσει και λίγο πριν πάμε στην εκκλησιά, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας με το σιτάρι, το βάζουμε σε ένα δίσκο σχηματίζοντας ένα σταυρό και μνημονεύοντας το όνομα του προσφιλούς μας καλύπτουμε το σταυρό με το υπόλοιπο σιτάρι. Όταν το τοποθετήσουμε όλο, το καλύπτουμε με την άχνη και τοποθετούμε ένα σταυρό και τα αρχικά του ονόματος του.
    Καλό θα είναι να πάμε μόλις ανοίξει η εκκλησία γιατί πρέπει να διαβαστεί από την αρχή της λειτουργίας μαζί με πρόσφορο φτιαγμένο με σταυρομαγιά, νάμα, λάδι, καρβουνάκια, θυμίαμα και μελισσοκέρια.

    Για τον στολισμό:

    Υλικά: 1 κιλό άχνη ζάχαρη, πετρούλες μεγάλου μεγέθους με γέμιση αμυγδαλόπαστας και ένας σταυρός (που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα κόλλυβα): φτιαγμένος με πέρλες στρογγυλές και μακρόστενες, μικρά στρας και χαρτόνι σκληρό.
    Εκτέλεση: Κόβουμε σε σχήμα σταυρού το χαρτόνι μας και κόβουμε από χαρτόνι και τα αρχικά του προσφιλούς μας. Με κόλλα διάφανη κάνουμε διάφορα σχέδια της αρεσκείας μας και κολλάμε πάνω στο χαρτόνι τις πέρλες και τα στρας. Το τοποθετούμε πάνω στο σιτάρι τον σταυρό και τα αρχικά του ονόματος. Πατώντας με ένα αλουμινόχαρτο λειαίνουμε και κάνουμε πιο όμορφη την επιφάνεια που έχουμε στρώσει με την άχνη.

    Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η μαμά Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

    Rating: 4.3. From 520 votes.
    Please wait...

     
     
    Θρησκεία: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook
 


Booking.com