Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Ή αλλιώς, πως με ένα απλό κοτόπουλο μπορούμε να φτιάξουμε ένα εξαιρετικό καθ' όλα φαγητό!

    Κοτόπουλο με πιλάφι μιλανέζα
     
    Υλικά:

    1 κοτόπουλο
    3 καρότα
    2 κρεμμύδια
    2 κλωνάρια μεγάλα σέλινο
    Αλάτι, πιπέρι
    2 δαφνόφυλλα
    1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
    Υλικά για τη σάλτσα:
    8 κουταλιές αλεύρι
    4 κουταλιές βούτυρο
    1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
    1 αυγό
    Υλικά για το πιλάφι:
    Ρύζι (Agrino Bella)
    Ζωμός κοτόπουλου
    1 κουταλιά Βιτάμ

    Εκτέλεση:

    Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το κοτόπουλο μαζί με το σέλινο, τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα καρότα, αλάτι, πιπέρι, τα δαφνόφυλλα και μπόλικο νερό και τα βράζουμε έως ότου βράσει η κότα. Όταν γίνει το κοτόπουλο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το φυλάμε σκεπασμένο και ζεστό. Από το ζωμό του κοτόπουλου ξεχωρίζουμε 3 φλιτζάνια και τα σουρώνουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντάς το έως ότου ξανθύνει. Προσθέτουμε τα 3 φλιτζάνια του σουρωμένου ζωμού και το ένα φλιτζάνι γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα μας. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το κάνουμε ως εξής: Κατεβάζουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σε ένα μπωλ χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και το ρίχνουμε λίγο λίγο στη σάλτσα ανακατεύοντας. Ανεβάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά ώστε να βράσει για 2 – 3 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα που στη μέση της έχει φορμαρισμένο πιλάφι, και το γαρνίρουμε με τη σάλτσα.
    Το πιλάφι φτιάχνεται ως εξής: Χρησιμοποιούμε το ζωμό που έχει περισσέψει και σε αυτόν βράζουμε το ρύζι σε αναλογία 2 μέρη ζωμού με ένα μέρος ρύζι. Το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε, για να γίνει σπυρωτό το πιλάφι μας, κατά προτίμηση να είναι Agrino Bella. Σε μια κατσαρόλα λοιπόν βάζουμε 1 κουταλιά βιτάμ και μέσα του σοτάρουμε το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε μέχρι να αλλάξει ελαφρά το χρώμα του αλλά όχι να καεί. Ρίχνουμε την ανάλογη ποσότητα ζωμού και το βράζουμε για 7 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μετά σβήνουμε τη φωτιά χωρίς όμως να αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας που μαγειρεύαμε, καπακώνουμε τη κατσαρόλα και την αφήνουμε έτσι για 15 λεπτά. Το ρύζι μετά το πέρασμα αυτών των λεπτών θα έχει απορροφήσει όλα τα υγρά και θα έχει γίνει νόστιμο και σπυρωτό. Το φορμάρουμε λοιπόν πατώντας το μέσα στη φόρμα δυνατά με το κουτάλι, και το ξεφορμάρουμε στη μέση της πιατέλας με το κοτόπουλο και το πασπαλίζουμε με το τυρί.

    Rating: 4.5. From 841 votes.
    Please wait...
    Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Δείτε τα σχετικά θέματα στο Χριστουγεννιάτικο Αφιέρωμα της Ματιάς!

     
     
    Γιορτ€ς με λίγα: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook