Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Πεντανόστιμο ορεκτικό ή χορταστικό κυρίως πιάτο. Μεζεδάκι για πάρτυ ή απαραίτητο έδεσμα για το μπουφέ σας. Όπου κι αν είναι η θέση που θα του ορίσετε στο τραπέζι σας, το σίγουρο είναι πως θα κατακτήσει τον ουρανίσκο σας. Δοκιμάστε το!

    Πουγκάκια μοσχάρι
     

    Πουγκάκια μοσχάρι

    Υλικά για τα πουγκιά:

    1 κιλό αλεύρι (και λίγο περισσότερο για αλεύρωμα)
    120γρ. βούτυρο
    400ml γάλα
    2 αυγά
    2 φακελάκια μαγιά
    1 κουταλιά κοφτή αλάτι
    Υλικά για τη γέμιση:
    3/4 κιλού (750γρ.) μοσχαρίσιο κιμά
    2 πιπεριές κόκκινες
    4 ντομάτες
    250γρ. τριμμένο τυρί
    1 πασάτα ντομάτας
    2 κρεμμύδια
    3-4 σκελίδες σκόρδο
    2 κουταλιές πάπρικα γλυκιά
    1 κουταλάκι ζάχαρη
    Αλάτι, πιπέρι
    Ελαιόλαδο
    Υλικά για άλειμμα:
    1-2 κρόκους αυγών
    1-2 κουταλιές σούπας γάλα

    Εκτέλεση:

    Πρώτα θα ετοιμάσουμε τη γέμιση έτσι ώστε να προλάβει να κρυώσει εντελώς πριν την χρησιμοποιήσουμε. Ωστόσο αφήνουμε εκτός ψυγείου το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
    Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά μας. Κόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε κύβους, και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και μέσα του τσιγαρίζουμε τον κιμά. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και όταν γυαλίσει και μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά ακόμη. Στην κατσαρόλα του κιμά -αφού έχει αλλάξει χρώμα και έχει ξεσβολιάσει- προσθέτουμε το περιεχόμενο του τηγανιού (σκόρδο + κρεμμύδι), την πασάτα ντομάτας, την ντομάτα, τις πιπεριές, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για σαρανταπέντε λεπτά περίπου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τέλος προσθέτουμε και το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε να πάει παντού. Αφήνουμε την κατσαρόλα μας να κρυώσει εντελώς.
    Τώρα θα φτιάξουμε τα πουγκιά. Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα να γίνει χλιαρό. Σε κουζινομηχανή βάζουμε τον γάντζο (ή ζυμώνουμε με το χέρι) και προσθέτουμε το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι, τη μαγιά και το μαλακωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ζυμώνουμε ξανά. Αφήνουμε για δέκα λεπτά τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και ζυμώνουμε ξανά. Βάζουμε σε λεκάνη τη ζύμη μας, σκεπάζουμε με πανί ή με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
    Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας μας και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσου μεγέθους μπαλάκια τόσα όσα πουγκάκια θέλουμε να φτιάξουμε. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι πάνω στο αλεύρι να γίνει στρογγυλό χοντρούτσικο φύλλο και βάζουμε στο κέντρο του γέμιση. Το κλείνουμε από πάνω μαζεύοντας τη ζύμη από όλες τις πλευρές του προσέχοντας να διατηρήσουν το ύψος τους και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά μας. Αφήνουμε τα πουγκιά μας να φουσκώσουν για 3/4 με μία ώρα.
    Ανάλογα με το αν τα πουγκιά που φτιάξαμε είναι λίγα και μεγάλα ή πολλά και μικρά, βάζουμε τη μικρή ή τη μεγάλη ποσότητα των υλικών για το άλειμμα. Αλείφουμε καλά τα πουγκιά μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Σερβίρουμε αμέσως και απολαμβάνουμε.

    Rating: 4.3. From 70 votes.
    Please wait...

     
     
    Επίσημο τραπέζι: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook
 


Booking.com