Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Μουσακάς, του Νίκου Μουρατίδη
     
    Υλικά (για 8 άτομα):

    4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
    3 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
    Λάδι για το τηγάνισμα
    Για τον κιμά:
    700γρ. κιμάς από μοσχάρι
    1 κουτάλι της σούπας βούτυρο
    4 κουτάλια της σούπας ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
    1/4 φλιτζανιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
    1 φλιτζάνι του τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
    1 φλιτζάνι του τσαγιού κόκκινο κρασί
    Αλάτι
    Μαύρο πιπέρι
    Λίγο μοσχοκάρυδο
    Για την μπεσαμέλ:
    1/2 φλιτζάνι βούτυρο
    1/2 φλιτζάνι αλεύρι
    1 λίτρο γάλα ζεστό
    2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
    1 φλιτζάνι τριμμένη μυζήθρα ξερή ή παρμεζάνα
    1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
    Αλάτι
    Λευκό πιπέρι

    Εκτέλεση:

    Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε για μισή ώρα να "ιδρώσουν". Τις ξεπλένετε, τις στραγγίζετε και τις αλείφετε με λάδι. Τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι και από τις δύο πλευρές μέχρι να μαλακώσουν, και τις αφήνετε σε πιατέλα.
    Στο μεταξύ, τηγανίζετε τις πατάτες σε καυτό λάδι. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
    Ζεσταίνετε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι μέχρι να ροδίσει.
    Σβήνετε με το κόκκινο κρασί και μετά από λίγο, προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον μαϊντανό και τον χυμό της ντομάτας. Χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει, μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Ρίχνετε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνετε και απομακρύνετε την κατσαρόλα από την φωτιά.
    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου και ετοιμάζετε την μπεσαμέλ. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα για να γίνει μια απαλή πάστα και να ψηθεί ελαφρά το αλεύρι.
    Ρίχνετε τμηματικά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα πάνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ρίχνετε τα αβγά, ανακατεύετε για 1 λεπτό και προσθέτετε το τριμμένο τυρί (κρατάτε λίγο για το γκρατινάρισμα), το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Τραβάτε από τη φωτιά.
    Σε ένα ταψάκι, στρώνετε τα υλικά σας ως εξής: μια στρώση πατάτες, μια στρώση με τον μισό κιμά, μια στρώση με τις μισές μελιτζάνες, μια στρώση με τον υπόλοιπο κιμά και μια στρώση με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Απλώνετε την μπεσαμέλ από πάνω, πασπαλίζετε με λίγη τριμμένη παρμεζάνα και ψήνετε το φαγητό για 50-60΄μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.

    Την συνταγή αυτή μας έδωσε ο μουσικός παραγωγός και συγγραφέας Νίκος Μουρατίδης τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

    Rating: 4.8. From 78 votes.
    Please wait...

     
     
    Διασήμων: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook
 


Booking.com