Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Βασική ζύμη (ζυμάρι)

    Συνταγές: Ζύμες
    Υλικά: ,

    Βασική ζύμη (ζυμάρι)
     
    Υλικά:

    1 κιλό αλεύρι
    1 φακελάκι ξηρή μαγιά
    1 κουταλάκι αλάτι
    Χλιαρό νερό

    Εκτέλεση:

    Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 3 ποτήρια νερό και το ζεσταίνουμε ελαφρά (στους 40 βαθμούς). Παίρνουμε μισό ποτήρι από αυτό το νερό και μέσα του διαλύουμε την μαγιά. Σε μία μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι μας, του κάνουμε μία γούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα της το αλάτι και τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε σιγά-σιγά νερό. Η ζύμη μας έχει πάρει όσο νερό χρειάζεται όταν δεν κολλάει πια πολύ στα χέρια μας. Αν η ζύμη μας είναι νερουλή προσθέτουμε αλεύρι. Αν έχει περισσέψει αλεύρι στο πάτο της λεκάνης και δεν το παίρνει η ζύμη μας, προσθέτουμε ελάχιστο νερό. Όταν η ζύμη μας έχει πάρει όλο της το αλεύρι και δεν είναι νερουλή, ξεκινάμε το ζύμωμα. Η καλύτερη λύση για να ζυμώσουμε σωστά και γρήγορα είναι να βάλουμε τη ζύμη μας πάνω στο τραπέζι ή στο πάγκο της κουζίνας όπου θα έχουμε ήδη στρώσει ένα κομμάτι μουσαμά ή μια μεγάλη λεία επιφάνεια που θα την έχουμε πασπαλίσει με λίγο αλεύρι.
    Φτιάχνουμε μια μπάλα από το ζυμάρι μας, τη διπλώνουμε στα δύο και την ανοίγουμε πατώντας τα μήλα από τις παλάμες μας δυνατά πάνω της. Μετά, τη γυρνάμε 90 μοίρες και επαναλαμβάνουμε. Πασπαλίζουμε, αν χρειάζεται, τη ζύμη μας με αλεύρι, έτσι ώστε να μην κολλάει από την πίεση στις παλάμες μας ή στο τραπέζι μας. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι η ζύμη μας να γίνει λεία και αφράτη. Βάζουμε το ζυμάρι μας σε πολύ ελαφρά λαδωμένη λεκάνη, το σκεπάζουμε με ένα καθαρό πανί και τυλίγουμε τη λεκάνη με κουβέρτες έτσι ώστε να φουσκώσει η ζύμη μας.

    Rating: 4.0. From 3970 votes.
    Please wait...

     
     
    Ζύμες: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    No Comments

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook