2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα βιτάμ κομμένο σε κομμάτια
1/2 κούπα βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
1 αυγό
1 κουταλιά ζάχαρη
1 κουταλιά ξύδι
Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βιτάμ και το βούτυρο έτσι ώστε να γίνει τρίμματα. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε το αυγό με 1/2 κούπας νερό και το ξύδι. Προσθέτουμε το μείγμα μας στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει δεμένη η ζύμη μας. Την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή τουλάχιστον ώρα. Ανοίγουμε την ζύμη μας σε φύλλο ή φύλλα ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να της κάνουμε. Η ποσότητα είναι αρκετή για δύο εικοσάρια πυρέξ. Αν δεν χρειαστείτε όλη τη ζύμη μπορείτε να την κρατήσετε στο ψυγείο ή στη κατάψυξη.
Στρώνουμε τη ζύμη μας στο πυρέξ μας και τρυπάμε την βάση της με πιρούνι. Ψήνουμε για είκοσι λεπτά στον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει και την γεμίζουμε ή την ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι να πάρει καλά χρώμα και την χρησιμοποιούμε για συνταγές που δεν απαιτούν ψήσιμο, όπως ταρτάκια και τάρτες κ.α.
Κάντε κλικ παρακάτω για να δείτε το αντίστοιχο μενού:
Ζύμες