Σπιτικές Συνταγές Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής

  • Μία από τις πιο αγαπημένες μας γλυκές πίτες είναι η λεμονόπιτα. Φτιάξτε την lemon pie σας, με την συνταγή της Ματιάς και θα γλύφετε τα δάκτυλα σας

    Lemon pie – Λεμονόπιτα της Ματιάς – Λέμον Πάι
     
    Υλικά:

    Υλικά για την βάση:
    1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    1/2 κούπα μαργαρίνη (125γρ.)
    1/4 κούπα ζάχαρη
    Λίγο κονιάκ
    1 αυγό
    Ξύσμα από 1-2 λεμόνια
    1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
    Υλικά για την κρέμα λεμονιού:
    1 1/4 κούπα ζάχαρη
    4 κρόκους αυγών
    1/3 κούπας χυμό λεμονιού
    1/3 κούπας κορν φλάουρ
    1/4 κούπας μαργαρίνη (περίπου 62γρ.)
    Ξύσμα από 1 – 2 λεμόνια
    Υλικά για τη μαρέγκα:
    4 ασπράδια αυγών
    2 βανίλιες
    1/2 κούπα ζάχαρη
    Ξύσμα από ένα λεμόνι
    2 κουταλιές χυμό λεμονιού

    Εκτέλεση:

    Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ προσθέτουμε λιωμένη τη μαργαρίνη, το ξύσμα λεμονιού, τη ζάχαρη, το αυγό, το κονιάκ και ζυμώνουμε καλά. Απλώνουμε τη ζύμη σε ένα πυρέξ ή ταψάκι και την στρώνουμε με τα χέρια μας έτσι ώστε να καλύψει και μέρος από το τοίχωμα του σκεύους (περίπου δύο δάχτυλα). Ψήνουμε την βάση της λεμονόπιτας στους 175 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και την αφήνουμε να κρυώσει.
    Ήρθε η σειρά της κρέμας λεμονιού. Σε μια κατσαρολίτσα βάζουμε τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη και τους κρόκους και τα χτυπάμε με το μίξερ να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το λεμόνι και ανάβουμε την κουζίνα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Σε μια κούπα βάζουμε το κορν φλάουρ και το διαλύουμε σε μισή κούπα νερό. Σε ένα μπρίκι βράζουμε 1 και 1/4 κούπα νερό. Έτσι όπως ανακατεύουμε το μείγμα με τα αυγά ρίχνουμε αργά αργά το καυτό νερό μέσα ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά και η κρέμα λεμονιού πήζει. Σβήνουμε τη φωτιά, απομακρύνουμε την κατσαρολίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
    Ακολουθεί η μαρέγκα μας. Σε ένα βαθύ μπωλ βάζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με τον χυμό του λεμονιού. Όταν πήξουν προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα μας να γίνει πολύ πηχτή.
    Τέλος, στρώνουμε την κρέμα λεμονιού πάνω στη βάση της λεμονόπιτας και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και να κάνει κρούστα. Στη συνέχεια στρώνουμε με το κουτάλι πιέζοντας την μαρέγκα μας πάνω στην κρέμα λεμονιού και κάνουμε σχέδια με το κουτάλι ή με κορνέ. Ψήνουμε για λίγο, στη μεσαία θέση του φούρνου μας, μέχρι να πάρει χρώμα στις κορυφές της η μαρέγκα της lemon pie. Κόβουμε σε κομμάτια, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!

    Rating: 4.7. From 3134 votes.
    Please wait...
    Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά: Δείτε τα σχετικά θέματα στο Χριστουγεννιάτικο Αφιέρωμα της Ματιάς!

     
     
    Γλυκιές πίτες: κάντε κλικ εδώ για να δείτε το μενού.
    2 Σχόλια

2 Σχόλια to “Lemon pie – Λεμονόπιτα της Ματιάς – Λέμον Πάι”

  1. Δεν μου έπηξε η μαρεγκα! Και δυστυχώς δεν ψηθηκε σωστά!!

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Η μαρέγκα για να σφίξει χρειάζεται να έχουμε απόλυτα καθαρά και στεγνά σκεύη συμπεριλαμβανομένων και των αναδευτήρων του μίξερ. Εάν δεν έχουν διαχωριστεί σωστά οι κρόκοι από τα ασπράδια ή έχει μείνει έστω και ίχνος κρόκου στα ποδαράκια του μίξερ ή σταγόνες νερού στο μπωλ ανάμειξης τότε η μαρέγκα μας δεν θα πήξει. Επίσης θέλει να προσθέτουμε τα υλικά μας αργά αργά και όταν πήξει η μαρέγκα μας (αυτό γίνεται όταν δημιουργούνται σταθερά σχήματα μέσα στο μπωλ ανάμειξης του μίξερ μας) θα πρέπει να σταματήσουμε το χτύπημα γιατί θα χαλάσει. Η μαρέγκα θα πρέπει να μπει στο φούρνο τόσο ώστε να πάρει λίγο χρώμα. Τα ζαχαροπλαστεία το κάνουν αυτό με το καμινέτο ζαχαροπλαστικής.

    No votes yet.
    Please wait...

Αφήστε ένα μήνυμα!

recipes

sintages

Μαγειρεύεις;

Δες τη δική σου συνταγή στη Ματιά!

 
Οι Συνταγές μας στο Google Plus
  κι οι Συνταγές μας στο FaceBook